dilluns, 30 d’abril del 2012

VALORACIÓ DE LES FUNCIONS DE LA PSICOPEDAGOGA

Veient tot el que arriben a fer les psicopedagogues del centre i tenint en compte que és una escola de dues línies, crec que el volum de feina és força important. 
Durant els darrers anys s’ha pogut copsar a l’escola una major diversitats de trastorns o endarreriment de l'aprenentatge i cal, tot sovint, personalitzar molt les adaptacions i fer un seguiment molt particular i minuciós de cada alumne per fomentar els seu progrés de la manera més adequada possible.
És segurament per tot això, que crec que no s’estan duent a terme les següents funcions, i considero que també són prou importants per tal de dedicar-hi esforços i temps. Les funcions en qüestió serien:

A) Col·laboració en els processos d'avaluació i revisió de Projectes curriculars mitjançant la participació en la comissió pedagògica del centre.
B) Motivació i potenciació de nous projectes, metodologies o materials.

Cal dir, però, que a l’escola ens reunim dues hores a la setmana tots els mestres i/o professors d’un mateix cicle i en aquests espais també es proposen, debaten i es tiren endavant aquelles idees que qualsevol aporti, però a vegades, quan la feina del dia a dia estreny, hi ha temporades que les idees s’aparquen, i és en aquests moments que potser trobo a faltar l'impuls de la psicopedagoga, tot i que entenc que no es pot arribar a tot arreu.

FUNCIONS DEL PSICOPEDAGOG

Tal com heu pogut veure, un dels objectius de la segona fase del meu projecte era esbrinar les tasques de cadascun dels membres del gabinet psicopedagògic. Aquest està format per :

Psicopedagoga (una per Infantil i Primària i una altra per secundària)
Directora
Cap d'Estudi


La directora i els caps d'estudi, en termes generals,  supervisen, donen suport, aproven o rebutgen, recolzen i modifiquen, si és necessari, les tasques de les dues psicopedagogues, així doncs, aquí us mostro les tasques que en l'actualitat està duent a terme les psicopedagogues del centre. 

FUNCIONS DEL PSICOPEDAGOG DE L’ESCOLA:

A) Determinar els nivells aptitudinals de l’alumne i realitzar l’estudi, diagnòstic i orientació quan es donin possibles alteracions en el seu desenvolupament maduratiu.
B) A partir de proves psicopedagògiques realitzades a tot l’alumnat un cop al curs, determinar el rendiment escolar individual i de cada grup classe per tal de conèixer l’aprofitament personal i grupal.
C) A partir de sociogrames realitzats a tot l’alumnat un cop al curs, determinar el grau d’integració de l’alumne a l’escola i al grup classe, veient-ne la seva evolució al llarg dels anys.
D) Orientar el tractament d’aquelles dificultats aptitudinals o conductuals que no poden ser ateses en el mateix centre escolar.
E) Derivar cap a l’exterior les dificultats aptitudinals o conductuals que no poden ser ateses en el centre per a sotmetre’s a tractaments especials.
F) Coordinar les diverses tasques pedagògiques adreçades als alumnes amb NEE i coordinar també als professionals que hi intervenen.
G) Mantenir relacions professionals periòdiques amb l’Equip d’Assessorament Pedagògic (EAP) de la zona.
H) Donar suport al Pla d’Acció Tutorial (PAT).
I) Informar els directius, tutors i professionals del centre, les famílies i el propi alumne (sempre i quan l’edat ho permeti) dels resultats de les exploracions i de la seva valoració per orientar el tractament psicopedagògic dels alumnes, tant en l’àmbit escolar com familiar.
J) A partir de proves de capacitats intel·lectuals i d’interessos professionals passades a tots els alumnes de 4t d’ESO, lliurar un informe individual a cadascuna de les famílies dels resultats d’ambdues exploracions. Atenció individualitzada als alumnes d’aquest nivell per tal d’orientar-los en els futurs estudis i camp professional.
K) Elaborar l’orientació inicial dels alumnes de nou ingrés de cursos superiors a P3.
L) Supervisar i acompanyar durant el Pla d’Acollida als alumnes nouvinguts.

dijous, 19 d’abril del 2012

PRIMERA FASE

Es nota que no estic avesada a tenir actualitzat un blog. Si us mostro els objectius i activitats de la segona fase, també us hauria d'haver mostrat els objectius i les activitats de la primera fase. HO SENTO! Aquí ho teniu.

Objectius:

1.- Conèixer i familiaritzar-me amb l’actual Pla d’atenció a la diversitat de l’Escola on faig les pràctiques.
2.- Comparar-lo amb la normativa vigent.
3.- Detectar i enumerar les mancances que té.
4.- Destacar els punts forts d’aquest pla.

Activitats o tasques:

1.- Lectura i examen exhaustiu dels documents a estudiar.
2.- Realització d’un quadre comparatiu entre el document existent i la normativa vigent
3.- Identificació del punts forts i febles en el propi quadre compartiu.

SEGONA FASE

Ja fa uns dies que estic duent a terme la segona fase del meu projecte i ara m'adono que no havia penjat els objectius concrets i les activitats d'aquesta fase. Aquí us els mostro.


OBJECTIUS:

1.- Conèixer les tasques de cada membre del gabinet psicopedagògic.
2.- Saber el procés que segueix cada mestre/professor per demanar l’ajut del gabinet.
3.- Esbrinar els criteris que se segueixen per considerar un alumne amb NEE.
4.- Descriure l’actuació que se segueix actualment davant l’arribada d’alumnes nou vinguts.
5.- Saber les actuacions precises que es duen a terme en l’actualitat pel que a metodologia, pla de treball, distribució horària i avaluació amb els alumnes amb NEE, és a dir, analitzar la realitat empírica.

ACTIVITATS O TASQUES:

1.- Entrevistes amb els destinataris, però no em puc entrevistar amb tot el professorat, per tant ho faré amb els coordinadors de cicle i de departament.
2.- Lectura i coneixement de la documentació interna ja existent a l’escola (format del PI, controls dels reforços, format de petició d’atenció del ganivet psicopedagògic, etc.)
3.- Anotació de les observacions de les metodologies utilitzades vers aquests alumnes.
4.- Identificació dels plans de treball, horaris i avaluacions que se segueixen vers aquests alumnes.

dilluns, 16 d’abril del 2012

MÉS IMPRESSIONS

Ja he posat fil a l'agulla!
Tot ha estat tornar de vacances i complir la planificació establerta, potser és que necessitava uns dies de descans.
Ja he pogut tenir accés a tota la documentació que vaig proposar-me consultar. Dels cinc objectius que m'havia marcat en la meva segona fase del procés, ja n'he fet dos, ara em sembla que ja està tot encarrilat.
També he començat a rebre alguns qüestionaris contestats i ja he fet algunes entrevistes. Em sento més animada tot i que també, perquè no dir-ho enfeinada, però quan amb la feina obtens resultats t'engresca i t'anima a fer-ne més.
La veritat és que m'ho estic passant bé i estic veient que tenim molta de la documentació però de manera dispersa i poc organitzada.

dilluns, 9 d’abril del 2012

PRIMERA FASE


Cal dir que tot i que sembli que l’actual pla d’atenció a la diversitat compleix bastant les directrius marcades legalment a l’hora de llegir-lo, analitzar-lo i comparar-lo amb altres plans d’escoles diverses m’he adonat que és poc concret i que no respon a la feina que actualment es duu a terme ja que s’estan realitzant moltes més accions vers la diversitat que no queden paleses en l’actual document.
Aquests són els punts que no queden palesos ni en la normativa ni en l’actual PAD de l’Escola però que he pogut copsar en exemples de plans d’altres escoles:

  1. Recursos materials i humans.
  2. Procés d’entrega de les demandes a l’equip de suport i seguiment del procés.

dimarts, 3 d’abril del 2012

Primera valoració

Ara que ja fa uns quants dies que hem començat el període de pràctiques, voldria fer-ne una primera valoració.
Jo vaig triar el mateix centre on treballo perquè em va semblar que em resultaria més senzill o l'hora d'organitzar-me els horaris, i en principi així és, però també caldrà que em mostri més autoexigent a l'hora de complir-los perquè si sou mestres, com jo, sabreu de sobres que a l'escola sempre hi ha coses per fer i per tant si em despisto ocupo les hores de pràctiques fent tasques de l'escola i llavors em queda la feina de les pràctiques per fer a casa o m'he de quedar més hores a l'escola.
Per tant, caldrà que em proposi complir al màxim la previsió horària per tal de facilitar-me la tasca a mi mateixa. Espero aconseguir-ho.
Un altre petit inconvenient que he trobat és que com que la gent que m’ha de donar informació són els propis companys i companyes, i com he dit abans, tots anem enfeinats, pretenen donar-me la informació de manera informal pels passadissos i a mi m’agradaria poder-hi dedicar més estona i de manera més formal, a més a més, també em diuen que jo mateixa ja sé què es fa i com, res que m’hi hauré de posar una mica més seriosa just tornar de vacances, je, je! És broma.
Tothom m’ajuda però amb una mica de presses, però s’agraeix i s’entén. Gràcies!!!

dilluns, 2 d’abril del 2012

PROPOSTA METODOLÒGICA


El meu projecte s’estructura en tres fases:

1.   Primera fase: lectura i estudi de l’actual pla d’atenció a la diversitat de l’Escola.
2.   Segona fase: recollida d’informació.
3.   Tercera fase: redactat final del pla d’atenció a la diversitat.

D’aquestes, la fase que requerirà més temps i esforços serà la de recollida d’informació ja que l’escola és gran. El pla és, potser, una mica ambiciós, per això deixo la porta oberta a fer, només, el pla d’atenció a la diversitat d’Infantil i Primària si veig que l’elaboració de tot el pla s’escapa de les meves possibilitats, però això ja ho aniré veient a mida que progressi en les meves recerques i tasques. L’última fase, la redacció del pla pot requerir moltes hores de treball personal, però crec que serà més fàcil dur-la a terme.
  

ESTRUCTURA PROJECTE


L'estructura teòrica del pla d'atenció a la diversitat que estic duent a terme serà aquesta, però també és veritat que a mida que vagi avançant veuré si s'adapta al que convé al centre, i per tant pot estar exposada a canvis.

A. Acció tutorial
B. Atenció a la diversitat
B.1. Comissió d'atenció a la diversitat
B.2. Plans individualitzats
C. Atenció als alumnes amb necessitats educatives especials
C.1. Escolaritat compartida entre centre ordinari i centre d'educació especial
D. Atenció als alumnes nouvinguts
D.1. Acollida i integració
D.2. Aula d'acollida
D.3. Adaptacions del currículum per als alumnes nouvinguts
D.4. Avaluació dels alumnes nouvinguts
D.5. Professors tutors de l'aula d'acollida
D.6. Incorporació d'alumnes procedents de sistemes educatius estrangers