dimecres, 30 de maig del 2012

VALORACIÓ FINAL

Un cop acabat el pràcticum, la meva valoració és positiva i gratificant. Ha estat un període de contacte amb el món de la psicopedagogia. He vist diferents àmbits de treball d'un psicopedagog i he pogut copsar que a l'escola hi faltaria un altre professional d'aquest sector per poder donar resposta a tota la feina que hi ha, però les qüestions econòmiques, per desgràcia, tenen un fort pes en aquests moments. Per tant, cal ser enginyosos i creatius per trobar solucions i vies de sortida per tal de donar resposta a la diversitat de la millor manera possible.
També m'ha servit el pràcticum per confirmar el que ja em pensava, a l'escola es fa una bona atenció a la diversitat però no tot queda escrit ni està plantejat prèviament, però la qualitat de l'equip docent fa que es tiri endavant i es treballi de manera molt personalitzada amb els alumnes. També és cert que a secundària el funcionament i el plantejament és diferent, però també ha estat bo conèixer-ho.
He aprofitat, per un altre costat, per rellegir els documents del centre (PEC; PCC; PAT; PL; PAD), ja que tot i que hi treballo fa vint anys feia molts anys que no els tenia a les mans, això indica que no estan prou actualitzats en alguns casos i que la feina dels docents es centra molt en el dia a dia de l'aula i en implantar activitats i recursos vàlids per adequar els aprenentatges als diferents alumnes i als diferents grups-classe i no tant en la teorització del que s'hauria de fer.
Per tot plegat, agraeixo a la meva tutora externa, als companys i a la directiva de l’escola el suport que m’han expressat i la paciència que han tingut. Moltes gràcies.

dimarts, 22 de maig del 2012

MÉS ESCOLA INCLUSIVA


Seguint amb la idea d’escola inclusiva, també voldria dir que a l’escola on faig el pràcticum, les classes són molt participatives, personalitzades, amb material divers i sempre manipulatiu, duent a terme una metodologia inductiva, experimental i participativa, on es potencia que l’alumne pensi, raoni, descobreixi, verifiqui o generalitzi allò que ha observat o descobert. Es treballa tot sovint en petits grups, tot duent a terme, sense també que consti en lloc, un mètode de treball cooperatiu. En moltes ocasions hi ha un temps per reflexionar sobre el què han après, és a dir, hi ha oportunitat per al metaconeixement.
És un sistema educatiu basat en el propi alumne i en seu entorn, per això, des de sempre, cada any, tots els cursos van de colònies, i es fan diverses sortides de treball al llarg del curs.
Tot això es combina amb altres metodologies o aspectes que podrien semblar contradictoris com per exemple, l’estudi memorístic, les proves o exàmens, el treball individual, les feines mecàniques, i altres; perquè es creu que tots els aspectes són important i que uns complementen als altres, a més a més, cada alumne es sent més còmode amb un sistema o metodologia concreta i és bo poder oferir estones diverses a tots.
Per tot plegat, he pogut copsar en les respostes dels qüestionaris que vaig passar als mestres, que en moltes ocasions es fa difícil dur a terme aquesta tasca, i és per això que la gran majoria veuen necessària la figura de la mestra de suport dins de l’aula. Ara per ara no hi és, i, tot i que es plantejarà de cara al curs vinent, no sé si serà possible aconseguir-la. Per tant caldrà seguir treballant de valent com fins ara, ja que l’equip docent és fantàstic i amb moltes ganes i idees noves constantment.
No sé si ha quedat clar, però tota aquesta metodologia exposada, fa referència únicament a Infantil i Primària. A Secundària no es treballa ben bé així, es duu a terme més una metodologia deductiva i homogeneïtzada, tot realitzant, això sí, molts tipus d’agrupaments d’alumnes i donant el suport i recolzament necessari perquè tots i cadascun d’ells superi els cursos el millor possible.

FILOSOFIA 3/18

Si algú vol saber més informació sobre el Projecte de Filosofia 3/18 aquí us deixo l'enllaç, és un bon projecte i val la pena conèixer-lo:


ESCOLA INCLUSIVA


Llegint i buscant informació sobre l’escola inclusiva he trobat aquestes dues idees que m’han semblant molt adequades per explicar el que a l’Escola es duu a terme.

“L’educació inclusiva és un procés pel qual s’ofereix a tots els nens i nenes, sense distinció pel que fa a la capacitat, la raça o qualsevol altra diferència, l’oportunitat de seguir sent membres de les aules regulars i d’aprendre dels seus companys, i amb ells, a l’aula.”
Stainback (2001)

“Procurar que tot l’alumnat pugui aconseguir els objectius educatius establerts per la nostra societat, intentant que s’acostin el màxim possible als que es contemplen en el currículum general però valorant a cadascú segons les seves possibilitats i progrés personal.”

A l’Escola no consta enlloc que sigui una escola inclusiva, però us ben asseguro que pel que he vist i sé (hi treballo des de fa 20 anys) ho és i ho ha sigut sempre. És una escola democràtica on ja a Primària hi ha un sistema d’assemblees setmanals per classe, on els alumnes exposen: problemes, propostes, idees, es comenten notícies de l’actualitat, etc i que està conduïda i moderada per ells mateixos. A més a més a Infantil i Primària hi ha el que anomenem “La Permanent” que és una representació d’alumnes de CS. Aquests són triats pels propis alumnes (Infantil i Primària) després de tot un procés democràtic (mítings, cartells, eleccions primàries i eleccions finals amb el vot personal i secret en una urna) així doncs, s’educa a la persona per tal que sigui un ciutadà de la societat del futur; una societat canviant, global i diversa.
En aquestes ganes d’educar persones, fa uns anys vam tirar endavant el projecte Filosofia 3/18, ja que s’adequava molt amb la nostra manera de fer.
Per tant, penso, tal com vaig plantejar al principi del meu projecte de pràctiques que a l’escola es fan moltíssimes accions vers la diversitat, però no totes queden recollides, i això és el que he intentat amb les meves pràctiques, recollir tot el que es fa per posteriorment fer-ne el document PAD.

dilluns, 21 de maig del 2012

MATERIAL PER CONSULTAR

Aquesta entrada és breu, només volia penjar un enllaç amb material interessant sobre l'atenció a la diversitat. Espero que us pugui ser útil. Parla molt i dóna exemples, sobretot, de l'escola inclusiva, està molt bé.




dilluns, 14 de maig del 2012

DOCUMENT MODEL

Aquest és el document model que s'utilitza per a fer una petició d'orientació escolar.


FORMULARI: PETICIÓ D’ORIENTACIÓ ESCOLAR

Petició feta per:            
Data:              
De l’alumne
Nivell:            
Grup A       a
B        
Circumstància.   (Senyaleu amb una creu i contesteu)
        a) Nou ingrés.
        b)Necessitats d’Orientació de l’Escola
        c)Necessitats d’Orientació de la família
        d) Seguiment
Tipus d’exploració que es demana                     Altres dades
       a) Conductual o sociològica.                       a)Adaptacions/PI

       b) Competencial.                                        b)Reforç:        Intern       Extern
  
       c) De personalitat.                                      c) CDIAP         EAP         CSMIJ

       d) D’interessos.                                          d)Altres Centres externs
                                                                                                           
Motiu de la petició

              
Signatura peticionari:
S’admet a curs:
      
No         b 
Nom i Cognom de qui ho aprova:
         
 
Data:
        
Càrrec:
           
Signatura








Al penjar-lo s'han mogut algunes parts de la taula, però tot i així crec que s'entén i queda clar.