dimecres, 15 de maig del 2013

REUNIÓ CENTRE PSICOPEDAGÒGIC-ESCOLA


Tal com em va proposar la tutora de la UOC, he demanat a la meva tutora del pràcticum poder assistir a una reunió de coordinació amb alguna de les escoles dels alumnes als quals faig el seguiment durant el meu pràcticum. I finalment he tingut l’oportunitat de poder ser en una d’aquestes reunions, exactament amb la tutora de l’alumne A.
Abans d’anar-hi, la meva tutora i jo vam parlar i preparar aquesta reunió per tal de decidir quins eren els punts que volíem tractar, i un cop acabada la reunió vam posar en comú les informacions recollides durant la mateixa. Cal dir que en el moment de la reunió jo em vaig mantenir una mica la marge, és a dir, vaig fer més aviat d’observadora per tal de no dificultar la feina entre ella i la tutora de l’escola.
Va resultar ser una situació una mica estranya, ja que degut a la meva feina jo acostumo a assistir a aquestes reunions com a tutora de l’escola i ara la vivia des de l’altra banda; però va ser una experiència enriquidora.
Tot seguit presento un resum del que es va parlar a la reunió:

Situació actual al centre:

A ja fa un mes, aproximadament, que assisteix al centre per tal de reforçar l'aprenentatge lectoescriptor a petició de la família.
Passat aquest temps la situació ha canviat i es comencen a veure certes millores, tant pel que fa a l’aprenentatge en sí del procés lectorescriptor com per l’actitud davant aquest aprenentatge.
Actualment es mostra motivat, amb ganes de llegir i escriure, però també cal dir, que es cansa aviat i que li costa mantenir l’esforç i l’atenció una estona seguida; per tant el que es fa és canviar d’activitat més sovint però sempre al voltant d’aquest aspecte.
La feina que es duu a terme per tal de treballar la consciència fonològica comença a veure els seus fruits.

 Situació actual a l’escola:

La tutora ratifica aquestes millores que es comencen a veure tot treballant amb A, però també reconeix que respecte el grup classe encara està enrederit i que caldrà anar seguint, insistint i continuant la feina.
També comenta que la seva actitud a la classe ha anat millorant, tot i que cal encara cridar-li l'atenció sovint. Ella suposa que si comença a entendre com funciona el procés de lectura i escriptura no se li farà tan feixuc mantenir l'atenció.
També recolza la feina de conscienciació fonològica ja que diu que a classe també es duu a terme, i proposa que treballem el fet de picar paraules i de classificar-les en llargues i curtes.
Comenta que A segueix anant al grup de reforç i que allà la seva feina és més positiva ja que al poder estar més a sobre d'ell rendeix millor.

Per tant, es conclou la reunió acordant seguir treballant en aquesta línia i es decideix mantenir una relació més continuada a través del correu electrònic.

dilluns, 13 de maig del 2013

UNA SESSIÓ AMB P


Tal com ja vaig explicar, P presenta un retard maduratiu i un dèficit d’atenció pel qual rep tractament farmacològic, és per aquest motiu que s'intenta treballar amb ella de manera força manipulativa per tal que interioritzi els conceptes que es pretenen treballar, també se li presenten eines de treball, és a dir, procediments, per tal d'ajudar-lo en el seu dia a dia a l'escola.
Aquesta seria una sessió qualsevol amb ell



INTERVENCIÓ PSICOPEDAGÒGICA
Alumne/a:  A                                                                                                                     Curs: 4t Primària
DA:                                                                                                                                      Data:
Especialista:
ÀREES DE TREBALL
ACTIVITATS
OBSERVACIONS
Raonament lògic –verbal









Resolució de problemes matemàtics manipulatius. Diners (joc de comprar i vendre)







Ordenar paraules per formar frases.






Activitats de reflexió i raonament, endevinalles.






S’ha iniciat aquesta activitat, no s’havia fet cap dia, a l’escola havien de començar el tema la setmana següent.
Ho ha fet força bé, calia que tornés el canvi. Ha necessitat ajut en algun moment amb els cèntims.

Força bé, comprèn el sentit global de la frase tot i que a vegades es deixa algun complement i el posa al final.


Amb força ajuda, necessita de l'adult per a desglossar cada pista de l'endevinalla.
Comprensió i seguiment d’instruccions.

Realitzar una fitxa de treball en la qual s’han de seguir instruccions
Ha demostrat dificultats per realitzar l’última activitat on calia buscar una paraula que rimés amb cadascuna d eles paraules donades.
Capacitat d’atenció i percepció.
Buscar en una imatge elements la paraules dels quals comencessin totes amb la lletra e.
Força bé, però li manca vocabulari i no sap el nom de certes coses que es troben representades.






Diferents moments de la sessió de treball d'en P