dijous, 28 de març del 2013

EL PER QUÈ DEL MEU PROJECTE

La tria d’aquest projecte de pràctiques ha estat motivada per la meva professió, la de mestra. Per qüestions de feina em reuneixo amb diversos professionals de l’educació per tal de coordinar totes les intervencions necessàries que es duen a terme amb alumnes amb necessitats educatives, i per tant volia aprofundir en la intervenció psicopedagògica i, en concret, el model de reeducació psicopedagògica que es porta a terme en centres d’aquest tipus.


El centre escollit és petit però no per això no pot dur a terme una feina bona i de qualitat, ans el contrari, el fet de ser petit li confereix una avantatge afegida ja que la proximitat vers l’alumne, les famílies i els centres escolar es fa més palesa, aquest també ha estat un motiu important a l’hora de fer la meva tria.
Així doncs, volia intentar aprofundir en la meva formació general com a psicopedagoga en un àmbit diferent del que actualment em moc, l’escola, per veure una organització i intervenció molt diferent però necessària a l’hora de treballar amb alumnes amb necessitats educatives.
Penso, a més, que les intervencions que pugui fer durant el pràcticum, així com tot allò que pugui observar i aprendre en aquest centre també em podran ajudar en el meu  marc d’actuació diari, l’escola, per tant penso que m’enriquiré per dues bandes, com a mestra i sobretot com a futura psicopedagoga.


dimecres, 27 de març del 2013

INICI PRÀCTICUM II

Bon dia a tothom. A partir d'avui intentaré tennir el blog actualitzat. Començo el meu segon període de pràctiques amb el projecte:
Seguiment, acompanyament, assessorament i intervenció psicopedagògica fora de l’àmbit escolar, a alumnes amb dificultats d’aprenentatge.
Aquesta intervenció va dirigida a alumnes amb previsió de fracàs escolar si no se’ls faciliten uns criteris d’intervenció i unes mesures preventives coordinades per part de tots els agents implicats en el procés d’ensenyament – aprenentatge. És a dir, una intervenció coordinada, multiprofessional i multidimensional entre l’àmbit familiar, escolar i les pròpies necessitats del nen.
És per això que el meu objectiu principal en aquest pràcticum és realitzar un seguiment de la intervenció de la psicopedagoga del centre privat DÍGRAF, tot observant, participant i col·laborant en el procés de desenvolupament i aprenentatge dels alumnes, les seves famílies; i els centres educatius als quals assisteixen els alumnes en qüestió.
Així doncs, les tasques que confio poder desenvolupar durant el període de pràctiques són:
·         Realitzar un seguiment de les funcions de la Psicopedagoga del centre.
·         Conèixer el seu pla de treball.
·         Dur a terme un seguiment de les actuacions que realitza al centre referents al desenvolupament i aprenentatge dels alumnes i les seves famílies.
·         Conèixer el treball coordinat, multidisciplinari i en xarxa que el centre dur a terme mitjançant les reunions amb les escoles i les famílies.

Aquestes tasques afecten a un grup de nens i nenes de primària, les meves intervencions seran intervencions de caire general, per tal d’aprendre el funcionament del centre i col·laborar en tasques psicopedagògiques segons les necessitats a mida que vagi avançant en el meu pràcticum. Tot i així em centraré en el, el Pau que té 10 anys, i presenta un retard maduratiu i un trastorn de dèficit d’atenció, rep tractament farmacològic; l’Àlex que té 7 anys i que presenta un Trastorn General del Desenvolupament de l’espectre autista i la Rut, de 7’5 anys, a la qual encara se li està passant el protocol d’inici perquè acaba d’arribar al centre amb una petició des de la família per dificultats acadèmiques, davant les tasques escolars a vegades es queda bloquejada, també especifiquen que li manquen destreses lectures. Em centraré en aquests alumnes per ser aquells que assisteixen al centre els dies que jo també hi aniré i perquè presenten unes característiques que em permetran aprofundir i dur a terme diverses intervencions. El que es pretén amb el treball amb aquests infants és:

  • Identificar necessitats.
  • Solucionar problemes.
  • Aplicar normes.
  • Treballar l’exigència cap al nen.
  • Fomentar l'autonomia personal i de treball.
  • Realitzar una estimulació cognitiva global.
  • Millorar el raonament lògic-verbal.
  • Treballar la percepció i orientació de l'espai.
  • Fer un tractament global del retard maduratiu.
  • Fomentar l'atenció i participació.
  • Treballar la memòria a curt termini.
  • Augmentar la capacitat d'atenció i concentració.